Loading...
İşiniz için profesyonel çözüme mi ihtiyacınız var? Hemen İletişime Geç
Sifonik Drenaj Sistemi: Yağmur Sularını Etkin ve Hızlı Bir Şekilde Tahliye Edin

Sifonik drenaj sistemi
, çatılardan yağmur sularının tahliyesini sağlayan, yeni nesil drenaj sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sifonik sistem çatıdan yağmur sularının tahliyesini sağlarken, sifonik sistemin vakum özelliğiyle de suların rögara en hızlı şekilde iletilmesini sağlar.

Sifonik sistemin özellikleri sayesinde ticari binaların ve fabrikaların çatılarında, sorunsuz bir şekilde, suların tahliyesini sağlar. En yoğun sağanak yağışlarda bile hiçbir sorun yaşanmaz. Bu sayede binalarınızın çatısında yaşanabilecek ciddi bir sorundan kurtulabilirsiniz. Gelin bu yeni nesil sifonik drenaj sistemine yakından bakalım.

Sifonik Drenaj Sistemi Nedir?

Sifonik drenaj sistemi, Bernoulli’nin akışkanın enerji denkliği prensibinden faydalanarak üretilmiş, herhangi bir eğime ihtiyaç duymadan yağmur sularının tahliye edilmesini sağlayan sistemdir. Yağmur sularının tahliyesi için herhangi bir eğim gerekmez. Sifonik vakumlama yöntemiyle tahliye sağlanır. En önemli özelliği vakumlama sistemin daha hızlı ve verimli bir şekilde çalışması için çeşitli sifonik yazılımların kullanılmasıdır. Bu nedenle yeni nesil drenaj sistemi olarak tanımlanmaktadır.


Sifonik Sistem Nasıl Çalışır?

Sifonik sistemin çalışma prensibi, herhangi bir eğime gerek duyulmadan yağmur sularının tahliye edilmesidir. Sifonik sistem doluluk oranına göre çalışır. Öncelikle yatay olarak konumlandırılmış sifonik borularda çatıdan akan su birikir. Yatay boru hattını tamamen dolduran su, iniş borusuna ulaşır ve iniş borusu dolduğunda vakumlama sistemi devreye girer. Sifonik drenaj sisteminin çalışma prensibi, temelde enerji denkliğine dayanır. Sistemin doğru yönde çalışabilmesi için enerji denkliği farklarını ve akış hızını dengelemek önemli bir detaydır. Bu dengelemeyi sağlayabilmek için de farklı ölçülerde sifonik HDPE borular ve bilgisayar yazılımları kullanılır.

Sifonik drenaj sistemi, özellikle geniş ve düz çatısı olan binalar için avantaj sağlayan bir drenaj sistemidir. Geleneksel drenaj sistemleri genellikle eğimli çatılarda kullanılır ve onlar için daha avantajlıdır. Ancak eğimi olmayan, özellikle ticari binalarda sifonik drenaj sisteminin avantajları daha fazladır. İki sistem arasında farklara göz atacak olursak;
  • Geleneksel drenaj sistemlerinin çalışabilmesi için, eğime ve havaya ihtiyacı vardır. Basınç atmosferiktir ve boruların su kapasiteleri yaklaşık yüzde 30’dur.
  • Sifonik sistemde ise suyun tahliyesi için eğime gerek yoktur. Suyun tahliyesi vakumlama yöntemi kullanılarak yapılır ve boru kapasitesi tam dolu olarak çalışır.
  • Sifonik drenaj sistemi, uzun yatay konumlarda eğime ihtiyaç duymaz. Bu özelliğiyle de diğer geleneksel drenaj yöntemlerinden ayrılır.
  • Sifonik drenaj sistemi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği de yüksek ve büyük ticari yapılarda avantaj sağlar.

Sifonik Sistem Kurulumu Nasıl Yapılır?

Rüya Mekanik Mühendislik olarak, uzun yıllardır çatı drenaj standartlarını belirleyen Geberit Pluvia ile çalışmaktayız. Geberit Pluvia’yı önemli kılan bir diğer özellik de çok yoğun sağanak yağışlarda daha verimli ve güvenilir çatı drenajı sağlamasıdır. Bununla birlikte Geberit, montaj kolaylığı ve daha fazla tasarım özgürlüğü sunar.

Sifonik drenaj sisteminin kurulumunda, öncelikle kullanılacak malzemelerin tümünün güvenlik ve kalite sistemlerine uygun durumda olduğu belirlenir. Daha sonra drenaj sisteminin uygulanacağı binada, gereken bazı sifonik hesaplamalar ve çizimler yapılır, ardından müşterinin onayına sunulur. Onay alındıktan sonra kurulum başlanır. Kurulum yaparken bölgesel yağış grafiğinin dikkate alınması ve incelenmesi çok önemlidir.

Tüm bu işlemler dışında rögar sistemi bağlantıları, ara kollar, boruların boyutları, köşe dönüş ve birleşme parçaları uyum içinde olacak şekilde hesaplanır. Sifonik sistemde tüm hesaplamalar, herhangi bir montaj hatası yaşanmaması için, bilgisayar programlarıyla yapılır ve gözden geçirilir.

Sifonik Sistem Avantajları

Sifonik drenaj sistemi, özellikle düz çatıya sahip, büyük ticari yapılar ve fabrikalar için büyük avantaj sağlar. Bu avantajlara bir göz atalım;
  • Sifonik drenaj sistemi, geleneksel sistemlerden çok daha hızlıdır ve %100 boşaltım sağlar.
  • Sistemde vakumlama özelliği bulunur. Bu nedenle ekstra vakum sistemine ihtiyaç duymaz.
  • Sifonik sistemde en az düzeyde sifonik süzgeç kullanılır. Bu nedenle daha uyguna mal olmaktadır.
  • Sifonik drenaj sistemi kurulumunda olabildiğince az sayıda HDPE sifonik boru kullanılır. Bu nedenle maliyeti oldukça azdır.
  • Kendi kendini temizleme özelliği bulunur. Bu özelliğe sayesinde yüksek debilere hazırlıklıdır ve tıkanma sorunu yaşanmaz.
  • Görüntü bakımından estetik bir yapıya sahiptir.
  • Altyapı çalışmasına ihtiyaç duyulmaz. Kurulumu oldukça kolaydır.
  • Sifonik sistemde askılama yöntemi kullanılır. Bu sayede debi değişimleri ve sifonik boruların genleşmesi sonrası yaşanabilecek sorunlar yaşanmaz.
  • Sifonik Boru ve sifonik bağlantı parçaları için, kaynak ve elektro füzyon yöntemi kullanılır. Bu sayede herhangi bir sızdırma problemi ile karşılaşılmaz.
Sifonik drenaj sistemi, yukarıda belirttiğimiz özellikleri sayesinde düz çatıya sahip ticari binalarda ve fabrikalarda avantajlı bir kullanım özelliği sunar. Rüya Mekanik Mühendislik hizmet kalitesiyle yapılarınızda sifonik sistem kurulumu için bizimle iletişime geçin.


Rüya Mekanik Mühendislik firmamızın sağladığı aşağıdaki başlıca hizmetlere siz de sahip olabilirsiniz.