Loading...
İşiniz için profesyonel çözüme mi ihtiyacınız var? Hemen İletişime Geç
Profesyonel Çatı ve Oluk Temizliği: Binalarınızı Koruma ve Bakım Rehberi
Çatı temizliği binanın hem estetik görüntüsü hem de uzun ömürlülüğü için oldukça önemli bir işlemdir. Düzenli aralıklarla çatılar ve oluklar temizlenmediği takdirde ciddi masraflara sebebiyet verebilirler. Bu nedenle belirli aralıklarla Rüya Mekanik Mühendislik firmasından çatı ve oluk temizliği hizmeti alınmalıdır. 

Çatı Temizliği Nasıl Yapılır?

Çatı oluklarının temizlenmesi yıpranan kısımların onarılması ve çatı kirliliğinden kurtulmak için uygulanan, en az iki yılda bir yapılması önerilen bir işlemdir. Çatı ve oluk temizlik işlemi çatının uzun ömürlülüğünü sağlamak ve ısı yalıtımı için çok önemlidir.

Çatılar sadece su ya da süpürge gibi araçlarla temizlenemez. Çatı, baca, oluk, kiremit ve çatı altı örtüsünün temizlenmesi fazlasıyla zordur ve özel makineler gerekir. Bu nedenle profesyoneller tarafından yapılmalıdır.

Çatı temizliği için izlenecek adımlar ise şu şekildedir:  
  • Öncelikle temizliği yapılacak olan çatının alanı kontrol edilmelidir.
  • Bu kontrollerde hangi alanların temizleneceği ve onarılacağı tespit edilir.
  • Kontrolden sonra hangi tür makinelerin ve temizleyicilerin kullanılacağı belirlenir.
  • Bu kontrollerde ayrıca temizlik için sökülmesi gereken alanlar tespit edilir.
  • Tüm kontroller ve planlama işlemi yapıldıktan sonra atıkların ve kuş gübrelerinin temizliği gerçekleşir. Bu işlemden ve gerekli malzemeler temin edildikten sonra çatı ve çatı oluklarının temizlenmesine başlanır.
  • Bacaların dış temizliği ve ihtiyaç varsa yalıtımın onarımı da çatı ve yağmur oluğu temizleme işlemine dâhil edilir.
  • Çatı ve çatı oluk temizleme işlemi tamamlandıktan sonra izolasyon işlemi yapılır.

Neden Çatı Temizliği Gerekir?

Çatılar adeta binaların koruyucu kalkanlarıdır. Doğal olaylar çatıların kirlenmesine, yıpranmalarına ve yüzeyinin aşınmasına da neden olurlar. Bu nedenle düzenli olarak çatı ile olukların temizlenmeleri ve bakımları yapılmalıdır.

Çatı temizliğine gerek duyulan bir diğer durum çatı yalıtım işlemidir. Çatı yalıtımı yapılmadan önce zemin kesinlikle tertemiz ve pürüzsüz olmalıdır. Aksi durumda yalıtımdan hiçbir verim alınamaz. Bu nedenle yalıtım öncesinde mutlaka profesyonel bir çatı temizliği yapılmalıdır.

Bir diğer karşılaşılan durum da olukların tıkanmasıdır. Özellikle mevsim geçiş dönemlerinde yaprak ve toz çatılarda birikir. Bu durum olukların tıkanmasına neden olur. Ayrıca kuşların taşıdıkları dallar ve benzer atıklar da olukların tıkanmasına sebep olabilir. Bu durum yağmur sularının tahliyesini zorlaştırır. Bu nedenle düzenli oluk ve çatı temizliği yaptırmak gerekir.

Çatı oluk temizlemesinde amaç sadece binanın estetik değer kazanması değildir. Bu nedenle insan sağlığını da göz önüne alarak profesyonel ve uygun çatı oluk temizleyici firmalarla çatı temizliği yapılmalıdır. Rüya Mekanik Mühendislik insan sağlığını ve çevre kalitesini düşünerek, en uygun çatı temizliği sunar.

Oluk Temizliği Nasıl Yapılır?

Olukların temizliği fazlasıyla zor ve tehlikelidir. Bu nedenle oluk ve çatı temizliğini profesyonel ekiplerin yapması daha güvenlidir.
  • Öncelikle oluklar iki yılda bir düzenli olarak temizlenmeli.
  • Diğer önemli nokta şiddetli yağmur sonrasında çatıdaki oluklarda bir sızıntı ya da tıkanma olup olmadığı kontrol edilmeli.
  • Çatı olukları açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık olukları temizlemek daha kolaydır. Bu nedenle genelde açık oluklar tercih edilir.
  • Kapalı oluklarda tıkalı kısım tespit edildikten sonra yüksek vakumlu su ile tıkalı kısım açılır. Fakat bu yöntemle sorun giderilmezse oluk sökülür, tıkalı kısım açılır, temizlenir ve sonra oluk tekrar montajı sağlanır.
Oluk temizliği dikkatli olunması gereken bir konudur. Özellikle büyük binalarda ve fabrikalarda oluk temizliği çok zordur ve böyle durumlarda sifonik drenaj sistemi tercih edilmelidir. Geberit Pluvia sifonik sistemi kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Ticari binalar ve fabrikalar için Rüya Mekanik Mühendislik ile iletişim kurarak çatı oluk temizleme sorunundan kurtulabilirsiniz.

Çatı Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?

Çatı temizliği için yaz ayları daha uygundur. Bu sayede çatının kuruması için yeterli güneş ışığı sağlanır ve çalışanlar için de daha güvenli bir alan oluşur. Bunun avantajları dışında mevsimsel geçişlerin bitimine denk gelen yaz aylarında çatı temizliği daha uygun ve ekonomiktir.

Çatı Temizliği Maliyeti Ne Kadardır?

Çatı temizliğinin fiyatı çatının büyüklüğü, yapılacak işlemler ve onarım gerekmesi gibi durumlar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en doğru fiyat bilgisi çatı oluk temizlik firması Rüya Mekanik Mühendislikten alınır.


Rüya Mekanik Mühendislik firmamızın sağladığı aşağıdaki başlıca hizmetlere siz de sahip olabilirsiniz.