Loading...
İşiniz için profesyonel çözüme mi ihtiyacınız var? Hemen İletişime Geç
Ticari Bina Çatıları İçin Drenaj Sistemleri Rehberi
Birçok ticari binanın çatısı düzdür ve bu yüzden durgun su, çatıda ciddi hasara neden olabileceğinden bir çatı drenajı sistemi mutlaka gereklidir. Birçok ticari binada farklı çatı drenaj sistemi vardır, bu nedenle binanızda hangisinin ideal çözüm olduğunu bulmak için seçeneklerinizi araştırmanız çok önemlidir.

Çatı Drenaj Sistemleri Neden Önemlidir?

Farklı türde çatı drenaj sistemleri vardır ama önce neden bir drenaj sisteminin gerekli olduğunu anlamak önemlidir. Çatı drenajları kanalize edilmiş suyu alır ve suyu çatıdan dışarı taşır, bu sistem hem dış hem de iç hasara karşı korumaya yardımcı olur.




Çatı drenaj sistemi olmadan çatıda su birikir, bariyer membranı kırar ve sonunda su içeriye sızar. Bu olduğunda, sadece çatıda değil, aynı zamanda binanın içinde de maliyetli onarımlara yol açabilir. Sızıntılar, su lekeleri, boya dökülme ve küf gibi küçük sorunların yanı sıra, ürün hasarı ve operasyonel aksaklıklar gibi büyük sorunlara neden olabileceğinden, binanızda uygun drenaj sistemi bulunması çok önemlidir.

Çatı Drenaj Sistemleri 2 Ana Seçenek Sunar

Bir çatı drenaj sistemi seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken iki önemli ana seçeneğiniz vardır. Bunlar:
  1. Yerçekimi drenajı: Bu drenaj sistemi, suyun çatıdan akmasını sağlamak için yerçekimi ile çalışır. Farklı eğimdeki bölümlerin tümü tek bir iç drenaja akar ve suyu çatıdan uzaklaştırmak için birlikte çalışır.
  2. Sifonik drenaj: Sifonik çatı drenaj sistemi için yerçekimi gerekmez. Bu sistemde, giderin açıklığına havanın gidere girmesini önleyen bir parça takılır. Tahliyenin iç kısmı daha düşük bir hava basıncına sahiptir, suyu emer ve kademeli bir düşüşe gerek kalmadan serbestçe hareketine izin verir. Sifonik drenaj sistemi, bir yerçekimi drenaj sisteminin drenaj hızının 100 katına ulaşabilir.
Ticari Bina Çatıları İçin Drenaj Sistemleri Çeşitleri

Düz çatılarda iyi performans gösteren dört tip ticari bina çatı drenaj sistemi vardır.

1.Oluklar:



Bu sistem yerleşim alanlarında en yaygın kullanılanlardır, ancak fabrika gibi ticari binalarda, toplanan suyun yüzeye dokunmadan yüzeyden akmasına yardımcı olan bir iniş borusuna iletmek için çatıların kenarlarına oluklar takılabilir. Olukların ticari bina çatılarında etkili olabilmesi için, suyun oluğa serbestçe girmesi ve hafif eğimli bir çatı ile çalışması gerekir. Suyun doğrudan akabilmesi için bu tahliye sistemini kalıntılardan uzak tutmak çok önemlidir.

2.Scuppers:


Bir scuppers, ticari çatı drenajı sisteminde, çatının yan duvarlarına yerleştirilmiş bir kanal ya da açıklık şeklinde gelir ve suyun çatıdan serbestçe akmasına izin veren bir oluğa benzer şekilde hareket eder. Böylece, bir oluk çatının kenarı boyunca hareket ederken, bir scuppers suyun içinden akmasına ve sonra da bir oluk veya iniş borusu ile bağlanmasına izin verir.

3.İç Drenajlar:



Birçok ticari bina çatısında, suyu toplamak için çatı yüzeyinin altına yerleştirilmiş dahili bir drenaj bulunur. Çoğunlukla bunlar, suyun en çok toplandığı veya hafif bir eğimin olduğu yerlere yerleştirilir. Bu yüzden de çatının merkezi ortak bir tahliye yeridir.


4.Sifonik Çatı Drenajı:


Bu sistem, suyun diğer çatı drenaj sistemlerinden daha hızlı geçmesine yardımcı olur ve çoğunlukla düz çatılar için kullanılır. Sifonik çatı drenaj sistemi minimum sayıda çıkışa izin verir ve bütün drenajlar tek bir lider boruya bağlanır. Sifonik drenaj sistemi, en yoğun sağanak yağışlarda bile verimli ve güvenilir çatı drenajı sağlar. Sifonik çatı drenajı için konvansiyonel sistemlere göre daha az sifonik ürün malzemesi ve alan gerektiği için mekan planlaması açısından daha fazla tasarım özgürlüğü sağlar.

Binanız için çatı drenaj sistemi seçerken, ne tür bir drenaj çözümü istediğinize, çatınızın etkileşime girebileceği drenaj çeşidine ve çatı drenaj sistemi profesyonellerinin tavsiyelerini mutlaka dikkat edin. Rüya Mekanik Mühendislik sifonik sistem firmasından fabrika gibi ticari binalarınıza sorunsuz çatı yağmur suyu drenaj hizmeti almak için lütfen iletişime geçin.


Rüya Mekanik Mühendislik firmamızın sağladığı aşağıdaki başlıca hizmetlere siz de sahip olabilirsiniz.